Met deze nieuwe website worden bedrijven in de logistieke keten gestimuleerd om inzicht te krijgen in hun CO₂-uitstoot en de mogelijkheden geboden om die uitstoot terug te dringen. Bedrijven kunnen op drie manieren hun CO₂-uitstoot bepalen.
Als eerste door eenvoudig te starten met een berekening van alle vervoersactiviteiten. De tweede manier is het toewijzen van CO₂-uitstoot naar een specifieke klant of zending. De derde mogelijkheid is een anonieme vergelijking van de CO₂-uitstoot met die van andere bedrijven.
 


Om zo veel mogelijk bedrijven te ondersteunen kunnen zij kosteloos aan workshops deelnemen. Daarin kunnen ondernemers leren hoe ze hun CO₂-uitstoot kunnen berekenen en verminderen, worden ze begeleid en leren ze de tooling gebruiken. Daarnaast krijgen ze uitgebreid uitleg over de nodige gegevens voor een betrouwbare berekening en hoe dit in de praktijk werkt.
 

Sinds de introductie van de website hebben ruim 100 mensen zich voor een workshop aangemeld en zijn 15 bedrijven een stap verder gegaan met de analyse onder begeleiding van een consultant. De CO₂-meter is ongeveer 300 keer ingevuld.
Dat is een mooie start en met behulp van ervaringen van anderen, het continu onder de aandacht brengen van de website in samenwerking met TLN en evofenedex en de algehele toenemende aandacht voor CO₂-reductie verwachten we in 2023 nog meer bezoekers en ingevulde CO₂
-meters.