Healthy Citylab

 

Terug naar Steden

Logistiek organiseert wijkgerichte zorg 


De komende jaren neemt de behoefte aan zorg in de wijk of het dorp enorm toe. Mensen willen zoveel mogelijk in hun eigen omgeving blijven wonen en, als er iets aan de hand is, daar herstellen of geholpen worden. Dit creëert een grote logistieke uitdaging om eten, hulpmiddelen, medicijnen en ook aandacht voor de cliënt op een goede manier te organiseren. Deze transitie zorgt ook voor een extra druk op de last-mile leveringen in de stad. In het
Healthy City lab is de afgelopen jaren in een wijkgerichte aanpak concreet gemaakt hoe dit eruit kan zien. Hoe organiseer je zorg op maat in de eigen leefomgeving die duurzaam geleverd wordt? 

De buurtconciërge van Buur&Zo is een voorbeeld van zo’n spin in het ingewikkelde web van leveringen, zorgbehoefte en aandacht. In het project is het concept ontwikkeld met zorginstellingen en leveranciers en in de praktijk gebracht. Inmiddels zijn vijf buurtconciërges actief in vier wijken in Deventer en wordt opgeschaald naar andere gemeenten. Nieuwe stedelijke distributieconcepten zoals Buur&Zo kunnen de impact op milieu en maatschappij reduceren door het verminderen van emissies en congestie en tegelijkertijd bij te dragen aan het verminderen van maatschappelijke uitdagingen. Dit is het gevolg van het effectief consolideren van inkomende en uitgaande goederenstromen, in dit geval in een wijk.